Hlavná stránka
Partnerstvo pre Horné Záhorie
Deti s pani bylinkárkou na bylinkách

Deti zo základných škôl zo Skalice a Holíča boli za odbornej asistencie pani bylinkárky Emílie Štepanayovej z Popudinských Močidľan na bylinkách..DSC_1090_1

fotogaléria z aktivity

nadacia-spp

 

 

 

 

 

 

 

Partnerstvo pre Horné Záhorie realizuje malý komunitný projekt s názvom: „Dary prírody po dúškoch“. Projekt bol podporený z grantového programu Dedičstvo regiónov, donor Nadácia SPP. Zámerom projektu je oživiť pomaly upadajúce do zabudnutia dedičstvo našich materí a starých materí – bylinkárstvo – zber, sušenie rastlín a bylín, ich využívanie a účinky pre človeka.

Dňa 28.06.2012, tesne pred prázdninami, sme spolu so žiakmi 2.D ZŠ Vajanského Skalica ( pod vedením p.uč. Macháčkovej), V.A. ZŠ Bernolákova Holíč (pod vedením p.uč. Škápika) a pani bylinkárkou Emíliou Štepanayovou z Popudinských Močidľan vyrazili za poznaním byliniek horného Záhoria do oblasti tzv. „duboveských lúk“. Bylinky sa tu nachádzajú z toho dôvodu, že sa tu lúky nekosia elektrickými alebo motorovými kosačkami, ale ručne-kosou, a nie veľmi často. Nedochádza tak k vytŕhaniu byliniek aj s korienkami ako pri kosení kosačkami. Takýchto lokalít v našom regióne nie je veľa. Podľa slov pani bylinkárky je tento rok trošku oneskorený a v tomto čase sme na tomto území našli dary v podobe prasličky, kostihoja, repíka, veroniky, skorocelu, cesnaku medvedieho, ľubovníka, vidieť bol aj myší chvost. Deti videli ako ktorá bylinka vyzerá, ako sa trhá, vonia. Pani bylinkárka porozprávala na čo všetko sa bylinky používajú, ktorá je vhodná na bolesti bruška, hlavy alebo ktorá je vhodná na upokojenie nervov pre maminu či ocina. Dozvedeli sme sa aké sú najoptimálnejšie podmienky pre správne sušenie a skladovanie byliniek. Deti ochutnali a osviežili sa studeným čajom z mäty a lipy. Každý žiak si ako suvenír odniesol na ukážku v papierovom sáčiku vzorky z byliniek, ktoré sám, alebo v spolupráci s pani bylinkárkou natrhal.

O bylinky deti javili záujem, konzultovali s pani bylinkárkou nájdené vzorky byliniek, čo bolo cieľom tejto edukačnej aktivity.

Prajeme deťom veľa zdravia v partnerstve s bylinkami horného Záhoria!

    Problem copying original
  •  

 

 

 

 

 

 

Ing. Erika Okániková

Partnerstvo pre Horné Záhorie